Hur kan kärlek vara så självklart och samtidigt så svårt? Berit vet ju att och precis varför hon är kär i Mona. Om Monas största intresse är marsvin då är det ju behändigt att säga att man ska få ett marsvin för att komma närmare Mona.

Så visst, då vill ju Mona komma hem till Berit och träffa hennes marsvin! Något marsvin finns ju inte och har aldrig varit på tal om, så hur kommer det att gå när Mona står där hemma hos Berit?

Usch, det där med att ljuga vet man precis hur det känns och hur härligt det är att vara kär vet man ju också. Den här boken läser man med lite ont i magen och det är skönt att det löser sig bra.

Här är lögnen i centrum och orsaken till att Berit ljuger, är hennes känslor för Mona, som det inte är huvudfokus på utan är helt självklart och ifrågasätts inte, problematiseras aldrig. Bra, eller hur! Kan det vara så att när vi lättade slår ihop boken funderar, nu när lögnen är förbi, hur blir det då med kärleken? Eller ska vi låta den få vara ifred och oproblematisk?

Men hur kan man låta blir att prata om kärlek och allt man gör och inte gör för kärlekens skull? Så prata, läs och skriv om den och prata, läs och skriv om den igen. Tänk då på hur du pratar om kärlek, normalisera att den ser olika ut och att ditt barn blir trygg med alla dess uttryck.

Ulrica Nuottaniemi, Bibliotekarie
Holmsunds bibliotek, Umeå

Förlagets beskrivning