Naturlig uttalad kärlek utan namn i tidigt 1930-tal.

Efter att ha lyssnat på podden Snedtänkt där litteraturprofessorn Eva Borgström medverkade under rubriken ”Om lesbisk kärlek i litteraturen” blev jag intresserad av att läsa tidig litteratur med hbtq-tema. Mitt första val föll på Charlie av Magareta Suber som beskrivs som den första lesbiska romanen på svenska.

Den här boken gavs ut första gången 1932 och handlar om den unga kvinnan Charlies komma-ut-process i en tid som inte hade ord för det. Charlie har inte heller några ord att använda om sig själv kring det hon känner för änkan Sara Tungel till en början.

Under 1930-talet var homosexualitet kriminellt och den bok som Charlie läser som skriver fram teorier om orsakerna till kön och karaktär skakar om huvudpersonen rejält. Från att ha varit centrum för allas uppmärksamhet med sina infall, glada humör och okonventionella klädsel blir hon innesluten, stram och osynlig.

Charlie förstår att det finns både de som vill henne illa och de som månar om henne och att hon måste hitta sin egen väg.  Hon vågar anförtro sig till Sara både om sin barndom, sin förtvivlan och sin kärlek:

”Då vet jag i alla fall nu, att jag älskar dig Sara, viskade hon, och du är hundra gånger mera värd att älskas än någon annan.”

Jag vill rekommendera den här knappt hundrasidiga boken till alla som är intresserade av hbtq-historia!

Susanne Åberg, bibliotekarie
Robertsfors bibliotek

Presentation på Bokus