2018  lättläst ungdomsbok 

Boken handlar om Simon som är 16 år. Han drabbas av ångestattacker och känner sig ensam och utanför all gemenskap. När det blir för jobbigt i skolan rusar han iväg och kryper ihop bakom några soptunnor som står bakom skolan.  

Där blir han hittad av Gabriella, men som vill kallas Gabbe. Hon har sitt tillflyktställe till en gammal kyrkogård. Hon är också en vilsen person men som verkar vara stark och stabil. Hon har påtryckningar hemifrån att vara mer tjejig och klä sig ”fint” medans hon känner mer för tuffare stil. Hon kanske är mer kille än tjej. Hon är osäker på sin könsidentitet. 

Simon och Gabbe börjar träffas efter skolan och läsa läxor tillsammans. Simon håller kanske på att blir kär. Men eftersom Gabbe berättar för honom att hon kanske är mer kille än tjej så börjar Simon tänka att kanske han är homosexuell. 

Gabriella har fått utstå en hel del hot och trakasserier men tillsammans med Simon tar de upp kampen med mobbarna.  

Samtidigt har Simon problem hemma med sina föräldrar. Hans pappa åker fast för att ha kört bil onykter och i samband med det blir pappan avskedad från sitt jobb. Pappan vill flytta från orten och börja om på nytt men mamman är tveksam så det bråkas mycket. Simon vill absolut inte flytta eftersom han äntligen har hittat en vän och som behöver hans stöttning. 

Boken är lättläst men engagerande med mycket igenkänning. Hur lätt är det egentligen att veta vem man är innerst inne? Boken tar upp tankar kring identitet, manligt/kvinnligt, vänskap och kärlek.  

Eva Häggström, biblioteksassistent
Vindelns bibliotek

Förlagets presentation