Filmaffisch. Ett ansikte i rött, gult och blåttI den Oscarsnominerade drama filmen ”En fantastisk kvinna” från 2017 skildras transpersonen Marinas motgångar och kamp mot myndigheter och samhället.

Marina en yngre transkvinna jobbar som servitris och har en relation med den äldre mannen Orlando som hastigt avlider strax efter att de firat hens födelsedag. Polis och läkare misstänker att det är Marina som ligger bakom Orlandos bortgång, och tvingar in hen till särbehandlade undersökningar och förhör. Även Orlandos släkt tror detta och vägrar att acceptera Marina för den hen är, och gör allt i sin väg för att trycka ner Marina.

De förvägrar hen att dyka upp på begravningen för att ta ett sista farväl och genomför flertalet kränkningar och en hel del orättvis behandling sker.

Släktingarna har svårt att tro att Orlando valt att ha en relation med Marina, och kallar det för ren ”perversion”. Marina som endast vill få sörja sin älskade i fred, får istället genomlida en resa utav trångsynthet och förakt från fördomsfulla personer som anser att hen ej följer upp till de som de anser vara deras ”normer”.


Vi får se Marinas kraftiga orättvisa motgångar ifrån samhället mot sig på grund av henoms könsidentitet.


Tycker att Filmen visar en tydlig särbehandling som kan jämföras med hur det varit och fortfarande är i verkligheten runt om i världen.
Här får tittaren uppleva hur myndigheter och släkt vägrar att acceptera en person på grund av deras starka fördomar och deras transfobi.

Erik Sundén Isaksson, Konst & Kultur,
Skellefteå

Om filmen på IMBD