Illustratör: Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata. När en bor ihop med sambakungen kan vad som helst hända! Farmor är före detta hemlig agent som älskar geléhallon och cykeltävlingar. När en inbjudan till skolan dyker upp är farmor skeptisk men Lisbet blir nyfiken. Vad händer i skolan? Får en måla vad en vill där, eller bara något fröken säger? Vad borde Lisbet och farmor göra på livets sista sommarlov?

Lisbet och sambakungen är en underbart tokig kapitelbok fylld av berättelser som passar för högläsning. Vi möter Lisbet som är i 7-årsåldern. Hon älskar att rita och följa med sin farmor på påhitt, även om Lisbet ibland är kritisk till det. Sambakungen är impulsiv och nyckfull. Ibland är det Lisbet som får ta hand om sin farmor.

Boken är normkreativ med bland annat en ovanlig familjekonstellation, ”tantsnusk” och könsidentiteter som inte spelar så stor roll. Det finns många vuxna bland karaktärerna och eftersom flera av dem hävdar att de varit hemliga agenter blir det ganska knasigt. Det lyssnande barnet kan få vara med och fnissa över ”rätt” och ”fel” och hjälpa Lisbet när hon behöver ta hand om farmor och hennes vänner. Här finns en vuxen motstridighet mot skolan och ett barns längtan efter att lära.

Lisbet och sambakungen är en rolig bok med både spännande funderingar och tokiga händelser att njuta av.

Åsa Lundström, Biblioteks- och Kulturchef.
Robertsfors kommun

Förlagets presentation