Maurice är en vacker och berörande roman som också blivit film. En berättelse om kärlek mellan män i det tidiga 1900-talets England. Den skrevs av E.M Forster som ingick i Bloomsburygruppen. Med fördel kan du läsa Maurice på originalspråket engelska, men den funkar bra i översättning också. Romanen skrevs 1913-1914 men publicerades först 1971, efter att författaren hade dött. Forster ansåg att boken inte gick att publicera under hans livstid då den skulle ha inneburit slutet för hans karriär och rykte. Romanen inleds med en dedikationen ’Tillägnas ett lyckligare år’.

Berättelsen utspelar sig i det edvardianska England då homosexualitet var straffbart och rättegången mot Oscar Wilde, 1895, fanns i allas minne. Maurice förälskar sig i en klasskamrat på King’s College, Cambridge. Klasskamraten, Clive besvarar delvis inviten, men blir rädd och gifter sig senare och lever därefter ett heteronormativt liv. Maurice kämpar med sin läggning och försöker bli botad genom att bland annat gå i hypnos. En dag när han är på besök hos sin vän, får han ett nattligt besök av en tjänare i huset vid namn Alec och de inleder ett passionerat förhållande.

År 1987 kom Maurice som film med James Wilby i titelrollen och Hugh Grant i rollen som Clive. En film som jag också varmt rekommenderar.

Christer Edeholt, Regionbibliotek Västerbotten