Boken handlar om Celie, en svart kvinna i amerikanska södern under början av 1900-talet. Hon blir utnyttjad av sin far och föder två barn som han tar ifrån henne.

I allt det mörka har Celie ändå sin syster Nettie som bringar ljus och framtidstro. Men även dessa två separeras då Celie blir bortlovad till Albert ”Mister” Johnson och Nettie tvingas fly. Nu har Celie förlorat både sina barn och sin syster. Mister behandlar Celie illa. Hon måste sköta hus och hans barn och får stå ut med både glåpord och våld. En dag dyker Shug Avery, en jazzsångerska och tidigare älskarinna till Mister, upp på gården. Hon är sjuk och Celie måste ta hand om henne. I början är deras relation rätt knackig. Shug är oförskämd och säger att Celie är ful, men med tiden växer en vänskap. Shug visar Celie ett annat liv med frihet och kärlek, något hon inte stött på innan. Celie förälskar sig mer och mer i Shug.

Boken är skriven i brevform. Celie skriver brev till Gud med ett talspråk som visar att Celie inte har gått någon skola. Det ger boken en charm då det märks att hon skriver dessa brev från hjärtat. Boken tar upp ämnen som lesbisk kärlek, afro-amerikansk historia, rasism och hur man gör sig fri från sitt förflutna.

Monika Oskarsson, Burträsk bibliotek

Bokus presentation