Regnbågstips

Två unga män på en moped. Den ena håller armen om den som kör. Landsbygd.
  • Regisör François Ozon
  • Manus Aidan Chambers (löst baserad på ”Dance on My Grave”). François Ozon (filmmanus)

Sextonårige Alexis kapsejsar med sin båt och räddas av den några år äldre David. Så inleds en intensiv sommarromans som utspelar sig i 80-talets Frankrike.

I en kuststad i franska Normandie försöker Alexis att hitta sig själv. Han är ambivalent och vet inte om han ska börja jobba, som sin pappa hamnarbetaren, eller studera vidare som hans skrivlärare föreslår.

En dag är Alexis ute med sin lilla segelbåt och ett oväder bryter ut. Från ingenstans dyker den karismatiske David upp. Allt går väldigt snabbt från att Alexis räddas till att han erbjuds jobb hos Davids familjs butik. Detta blir också starten på en intensiv och passionerad sommarromans.

Historien innehåller dock ett mörker. I filmens introscen visas nämligen hur David är död och Alexis sitter, till synes helt förstörd, hos polisen. Den fina kärlekshistorien får därmed en mörk skugga över sig.

Summer of 85 har ett högt tempo och väldigt fina bilder. Den parallella tidslinjen gör visserligen att historien blir förutsägbar, men samtidigt skapar det också en nerv som driver storyn framåt. Jag tyckte filmen var väldigt härlig att vara i: alla randiga t-shirts och torra fluffiga frisyrer – fint tonsatt med musik av bland andra The Cure och Rod Stewart.

Filmen är dessutom baserad på ungdomsboken Dansa på min grav av Aidan Chambers. Se den!

Ida Sannsell, bibliotekarie, Maja Beskowskolans bibliotek, Umeå.

IMDB:s presentation av filmen