En biografi som bör läsas om en vill upptäcka ett feministiskt författarskap som fascinerar än idag. 

Alice B. Sheldon är ett av litteraturhistoriens mest fascinerande livsöden och ett författarskap utöver det vanliga. Julie Phillips biografi är en spännande berättelse om en person som aldrig passade in. 6 år gammal jagade hon lejon i Afrika, 71 år gammal tog hon livet av sin man och sen sig själv i vad hon såg som en självmordspakt. Hennes liv däremellan var minst lika fascinerande, hon jobbade med allt från att vara målare till att vara CIA-agent.

Det som hon dock mest är känd för är att hon vände upp och ner på en hel industri och utmanade föreställningen om manligt och kvinnligt författarskap. Under pseudonymen James Tiptree Jr. kom hon att bli känd som en av 70-talets stora manliga novellförfattare, som Robert Silverberg uttryckte det:

”It has been suggested that Tiptree is female, a theory that I find absurd, for there is to me something ineluctably masculine about Tiptree’s writing”, något han senare fick äta upp när det avslöjades vem Tiptree egentligen var.

Hon må ha varit gift med män, men Julie Phillips föreslår i biografin att Alice med stor sannolikhet var lesbisk eller åtminstone bisexuell samt asexuell. Alice själv hade uttryckt det att hon tände på kvinnor, men hade svårt för dem då de endast pratade äktenskap (född och uppväxt i Chicagos societet på 20 och 30-talet), men att män gav henne den intellektuella stimulans hon behövde. Många av hennes noveller visade på en stor fascination för kärlek, sexualitet, och död. Hennes pseudonym och författarskap var ett utforskande av könsroller och har även kallats en nydanande feminist, även om hon själv kändes sig för gammalmodig för att förstå sig på dåtidens feminister.

Joakim Mäki
Nordmalings bibliotek

Förlagets beskrivning