Det är år 1981. Karin är drygt 20 år och ska just flytta ihop med sin kille när hon får reda på att hennes i högsta grad frånvarande pappa har dött. Dödsfallet gör att Karin börjar tänka på sommaren för fem år sedan, en sommar full av omvälvande händelser. I stället för att åka till killens lägenhet åker hon hem till sin mamma och till de platser där allting hände.

1975 flyttade Anja till Karins bostadsområde och började i samma niondeklass som henne. Anja med det ljusa, nästan vita håret blir den bästis som den ensamma Karin saknat. Anja lever i en strängt frireligiös familj och är mycket hårt hållen. Ändå har hon erfarenheter som Karin saknar: hon har haft en kille, hon är inte främmande för sex, och hon har även druckit alkohol. Naturligtvis har allt detta skett i största hemlighet för föräldrarna. Det dröjer inte länge förrän Karin upptäcker ärren som Anja har på sina armar, och hon förstår också att Anja blir slagen hemma.

Anja och Karin blir oskiljaktiga, och deras kompisrelation verkar utveckla sig till något mer än så, åtminstone känns det så för Karin. Anja har visserligen klasskompisen Per hängande efter sig, men Karin tror ändå att Anja gillar henne mest. Under ett ungdomsläger på sommaren efter nian inträffar katastrofen.

Magdalena Stenlund, Skellefteå bibliotek

Förlagets beskrivning