Transkillen Ryo känner sig fångad. Japans rigida könsroller påminner honom konstant om att omvärlden inte ser honom som den han egentligen är. Allra mest avskyr han sin skoluniform, som han anstränger sig för att undvika så mycket han kan.

Streetmode är räddningen. Ryo älskar att kunna bestämma över sitt utseende genom de kläder han själv vill ha. När han en dag är ute på stan stöter han på nya klasskamraten Jin. Jin har rykten om sig att vara en riktig värsting, men visar sig vara en rätt schysst kille. Han är imponerad av Ryos smak och föreslår att de ska starta ett eget klädmärke tillsammans, med Ryo som kreativt ansvarig och Jin som marknadsförare.

Keito Gakus härliga slice of life-manga är inte bara en berättelse om identitet och att hitta en grupp där man får vara sig själv, allra mest handlar den om att hitta sin passion. Han har tagit inspiration av sina egna erfarenheter av vikten att hitta sitt eget kreativa utlopp.

Det finns gott om mangaserier som leker med könsöverskridande element och kan tolkas som queera berättelser, men sällan handlar det uttalat om transpersoner. Därför känns det extra kul att Boys Run the Riot, som inte bara handlar om en transman utan även är skapad av en, översatts till engelska.

Serien är avslutad och består av fyra volymer.

Elina Vikström, Bibliotekarie,
Umedalens bibliotek & Grubbebiblioteket, Umeå.

Förlagets presentation