Månne är åtta år och varken pojke eller flicka. Det är inte alltid enkelt, och vi får följa Månne under många situationer som vi kanske aldrig tänker på, men som gör väldigt ont i Månnes hjärta. Äldre barn kommer fram till Månne på skolgården och frågar om hen är flicka eller pojke och om hen har snopp eller snippa. I luciatåget sjunger de till alla flickor och pojkar men inte till hennar. Det gör Månne ledsen. 

För mamma och pappa känns allt naturligt, och eleverna och lärarna i klassen tycker inte heller att det är någon konstigt med att Månne är en hen. Hens äldre släktingar däremot, tycker att Månne är för stor för sådant trams. Antingen är man väl pojke eller flicka! Tur att hans föräldrar är förstående och låter Månne slippa fira jul med de gamla släktingarna. När simtränaren dyker upp som hen, blir Månne glad, och när Månnes nya kompis youtubern Lily, förstår att Månne är en hen, tas det emot helt naturligt. Lily hjälper Månne att starta en youtubekanal. För Månne vill ju bli den yngsta youtubern och göra vloggar där hen ska berätta om sitt liv och hur det är att vara Månne. Hur det är att varken var flicka eller pojke.  

Det är bra att det kommer en bok för yngre barn som handlar om hur det är att varken vara tjej eller kille. Månne är en person som är lätt att tycka om, och det är tråkigt att läsa om allt det jobbiga hen får vara med om. Det får en att inse hur mycket i vårt samhälle som är uppbyggt på tanken att det bara finns två kön. Månen Varelsen och jag är en fin berättelse som ger en förståelse för hur det kan vara att leva utanför normen.  

Catarina Henfridsson, Biblioteks- och kulturansvarig
Vindelns bibliotek

Förlagets presentation