Cornelia och hennes två pappor, Mats och Martin, har flyttat hela vägen från London. Nu ska dom bo i barnen Martin, Vera och Sivs stad. Men det är inte som om det är vilka pappor som helst, det är två punkare! Vad är egentligen en punkare, serverar dom kåldolmar på kalas, snor dom cyklar? Timmys pappa har sagt att sådana där punkare inte gör annat än att sova på dagarna och leva om på nätterna. Men kan det verkligen stämma? Dom har ju barn. Frågorna är oändliga för barnen som tycker att det är både lite läskigt och coolt med punkarna. Många vuxna verkar tycka att dom är jättekonstiga. När Cornelia sedan börjar i klassen bjuder punkpapporna in alla barn och föräldrar på Cornelias 9-årskalas. Kommer någon att våga komma?

Det här är en bok som fungerar bra som diskussionsunderlag kring normer och fördomar. Förutom papporna som bryter olika normer i staden finns också Anna-Klara och hennes mamma som ”har plast i brösten”, tycker att dyra saker är viktiga och upplevs skrytig. Vad är ”vanligt och ”normalt” och hur bemöter vi andra människor utifrån våra fördomar. Hur smittar vuxnas beteenden av sig på barn. Några av frågorna boken kan få oss att diskutera kring. Boken visar också exempel på när barn inte tar åt sig av vuxnas osäkerheter utan snarare lär vuxna att inte döma människor efter sina egna föreställningar.

Den innehåller ganska mycket text och några svartvita bilder. Den fungerar bäst som högläsningsbok ihop med klassen, föräldrar eller fritids, gärna som samtalsport kring HBTQ-frågor, normer och fördomar. Den har ett överraskande slut och vill man veta mer om punkpapporna och gänget så kan man läsa vidare i nästa fristående fortsättning, Punkpapporna i London.

Finns på Legimus.

Ida Boija, Bibliotekarie,
Grubbebiblioteket Umeå

Förlagets beskrivning