Av Jesper Lundqvist och Bettina Johansson

En kul och upplyftande bilderbok om Kivi och hens önskan att få hund till födelsedagspresent. Berättelsen är rolig och språkligt spännande. Bilderna är välritade, glada och fyndiga.

”Hund!” tjuter Kivi. ”Ge mig en hund!
Annars sover jag inte en blund!”
Mappor och pammor och morbroster Jin,
en bryssling, en marfor, en halvkvartskusin,
små parvelpysor och storebröstrar;
alla står de runt sängen och tröstar
och visslar och tisslar och säger jovisst,
någon gång möjligen, nästan helt visst,
ska hen få en hund, kan de halvt säkert lova
– men bara om Kivi nu själv lovar sova.

I boken förekommer endast könsneutrala benämningar på karaktärerna. Istället för han eller hon använder till exempel författaren ordet hen. Detta eftersom ord som han och hon bär med sig många stereotypa föreställningar ”Och i en bok som den här, där det viktiga är vem Kivi är och vad Kivi gör snarare än om Kivi är han eller hon, är hen ett utmärkt ord att använda” skriver författaren i förordet. Att använda ordet hen gör det också lättare för det läsande barnet att identifiera sig med karaktären oavsett kön.

Det lekfulla experimenterandet med språket känns naturligt och väldigt befriande. Bokens språkliga och bildmässiga kreativitet och uppfinningsrikedom för tankarna till Lennart Hellsings bilderböcker. De nya orden som till exempel mapporpammor och morbroster, känns också som sådana ord som fantasifulla barn kunnat hitta på själva.

Jag kan tänka mig att hela familjen kommer att ha riktigt kul när man läser boken högt. Mappor, pammor och parvelpysor riskerar nog att inspireras till att själva hitta på nya skojiga ord. Ord som berikar och befriar och berättar nya fantastiska historier.

Bokens fantasifulla, innehållsrika och väldigt roliga bilder är gjorda av Bettina Johansson.

Christer Edeholt, Regionbibliotek Västerbotten

Kivi på Olika förlag