En grafisk roman i klara färger och distinkta linjer, den stil som i serievärlden kallas ”den klara linjen” med tillbakablickande partier i sepiatoner, som i en film. Skaparen Bitte Andersson, har också ett förflutet som filmskapare med filmen ”Dyke Hard.

Berättelsen, eller ramberättelsen är i korthet att Marja, en åldrande lesbisk kvinna som sörjer sin avlidna livskamrat Ann tvingas motvilligt flytta till ett gayseniorboende, påhejad av sin hurtfriska systerdotter. Marjas lägenhet är rökskadad och behöver renoveras. Och systerdottern hoppas lite att Marja ska komma ur sin ensamhetsbubbla. Vilket också sker, lite i taget.

På boendet möter hon gayseniorer från hela världen som i tillbakablickar beskriver sin ungdom, i USA, Indien, Chile, Sverige… På det sättet är boken en HBTQ-historia och bygger på en rad intervjuer med seniorer, som också har fått ge synpunkter under arbetet med boken.

Vi följer också den reserverade Marja genom decennierna, fram till det att hon mister sin Ann och får sitta längst bak i kyrkan på begravningen… men på seniorboendet träffar hon en kvinna som vågar slå sig genom skalet, kanske vågar Marja älska igen?

Boken är utgiven på Syster förlag i Sköldinge.

Författaren Bitte Andersson kommer från Stjärnhov i Sörmland och har genomfört väldigt lyckade och välbesökta författarsamtal. ”

Irène Karlbom Häll, Region Sörmland

Syster förlags beskrivning av boken