Filmat boktips av Cecilia Ström, Norsjö bibliotek

I den här boken träffar vi 13-årige Sam som har en mamma som strävar efter att bli Storbritanniens nästa premiärminister, en pappa som flitigt hejar på sin fru och en bror som plötsligt har bestämt sig för att vara tjej.

Att James skulle vara Sams syster kommer som en chock för resten av familjen medan det naturligtvis inte är någon nyhet för James. Föräldrarna tänker att detta absolut inte får komma ut och att James måste träffa en psykolog som kan bota honom från dessa tankar. Detta skulle ju kunna rubba mammans chanser att nå den post som hon så länge drömt om! Sam är inte heller nöjd när hans bror börjar klä sig som en tjej för det leder till att Sam blir ännu mer mobbad i skolan. En dag får James nog av sin oförstående familj och flyttar hem till sin empatiska moster.

Sam har till en början svårt att förstå att James från och med nu kommer vara hans syster. Det tar lite tid innan det går upp för Sam att James, som byter namn till Jessica, är samma person. Föräldrarnas svek mot sitt äldsta barn är helt oförståeligt men mitt i det tragiska ändå ganska roligt. Deras strävan efter vad de anser vara den perfekta ytan är så skruvad att det blir underhållande. När den närmaste familjen sviker Jessica finns moster Rose där och stöttar henne.

På det hela taget gillar jag Min bror heter Jessica tack vara att den är så underhållande. Det jag saknar är Jessicas berättelse och vilka känslor hon bär på, för tyvärr kommer de inte riktigt fram. Allting löser sig lite väl enkelt och snabbt på slutet. Boken hade kunnat vara längre för att ge mer plats till Jessica och ett avslut med reflektioner över familjemedlemmarnas val.

Emelie Lindqvist, Bibliotekarie
Skellefteå

Förlagets presentation