Blompojken, Elias Ericson
”Trampa inte Liten blomma Snälla du”. Den uppmaningen får vi i den rörande och finstämda bilderboken Blompojken av Elias Ericson (Kabusa böcker, 2014). Trots att boken, både till storlek och omfång, är liten, så innehåller den ett stort budskap. I berättelsen möter vi den lilla Blompojken som inte tycker om bilar eller är tuff som pojkar förväntas vara, utan han vill hellre omge sig med fina saker och blommor, vilket inte uppskattas av alla i omgivningen.
Det här är en berättelse om vad man kan utsättas för om man bryter mot samhällets könsnormer och om omgivningens oförståelse när man inte känner att man passar in i stereotyper, men det är också en berättelse om att få vara den man är och om att finna styrka i sig själv.
Författarens jämförelse mellan en skör, liten blomma och en liten pojke som inte passar in i den traditionella könsnormen är effektiv och huvudkaraktären väcker så mycket empati och värme hos läsaren.
Språket är mycket stramt, men effektfullt och nästan poetiskt, och boken passar bra för högläsning. Språket för tankarna till Barbro Lindgrens Max-böcker och det gör att språket, på ytan, är så enkelt att små barn kan förstå det, samtidigt som vuxna kan läsa in så mycket mer i de koncentrerade orden.
Bokens bilder, med sina starka, kontrastrika färger, förstärker skickligt budskapet. Blomman och pojken skildras exempelvis i varma och, traditionellt sett, mer feminina färger såsom rosa, lila och gult, medan mobbarna och de oförstående personerna runt om, tecknas i ”tuffare färger” såsom grönt, blått och svart.
Sammantaget skapar budskap, språk, illustrationer en vacker och rörande enhet som gör det omöjligt för läsaren att inte bli berörd. Vid en första anblick är detta kanske en bok som man lätt underskattar och avfärdar som ”bara en bilderbok” som riktar sig till barn i 3-6 årsåldern, men den är verkligen en liten pärla! Förutom en vacker läsupplevelse, ger den läsaren en möjlighet att problematisera och diskutera könsnormer och kanske kan vi öka toleransen och ifrågasätta traditionella normer lite mer efter att ha läst boken. Så läs genast Blompojken och ”Trampa inte Liten blomma Snälla du”!
Marianne Lundqvist
Storumans kommunbibliotek
Senaste kommentarer