Jonatan och Rami träffas under en fotbollsmatch där de spelar i varsitt lag. Jonatan är fotbollskillen med många kompisar och en pappa som tränar laget. Rami är en ensam kille som bor på ett asylboende och väntar på uppehållstillstånd.

När Jonatan ser Rami första gången så händer något inuti honom som han inte kan förklara. Helt plötsligt har han fått sin pappa att erbjuda Rami en plats i laget. Det rör upp mycket känslor i ett lag där konkurrensen redan är hård. Jonatan och Rami börjar umgås allt mer i hemlighet och inleder ett förhållande. Det blir allt svårare för dom att dölja sina känslor för varandra, både på och utanför fotbollsplanen, och allt slutar i en katastrof.

En lättläst ungdomsbok med intressanta frågeställningar kring hur homosexualitet bemöts i idrottens värld och det oerhört svåra i att komma från en annan kultur med helt andra värderingar.

Eva Abrahamsson, Enhetschef Litteratur och läsning

Kultur- och biblioteksavdelningen, Skellefteå 

Evas tips om Rami och Jonatan

Rami och Jonatan träffas första gången på fotbollsplanen. Jonatan kan inte låta bli att hela tiden kika efter killen i motståndarlaget som dribblar bort både honom och resten av hans medspelare i laget under matchen. Det visar sig att killen heter Rami och bor på stadens flyktingförläggning. Jonatan  har sin pappa som coach för det fotbollslag som han spelar i och han har en väldigt tuff tränarstil. Pappan lever högt på sina fotbollsdrömmar och drömmer om fornstora dagar då han själv var fotbollsspelare i div 2. Jonatan och hans kompisar har sökt till fotbollsgymnasiet, men troligen tyvärr inte lyckats så bra p g a alltför stor nervositet i den uppvisningsmatch de fått spela för att kanske bli antagna. Nu väntar de bara på besked om de ändå blivit antagna eller ej…

Rami och Jonatan tänker båda på varandra hela tiden sedan första matchen de spelade. För Rami är Jonatan och hans familj som en helt ny värld utan krig, svält och umbäranden. Ramis ryggsäck är fylld med så mycket oro och han har hela sin familjs välgång i hemlandet vilande på sina axlar.                Kommer han att få stanna i Sverige? Så fotbollen och Jonatan är hans livlina. Och de känslor som han överraskas av att han har för Jonatan är någonting helt nytt, ovanligt och underbart men samtidigt farligt. Rami värvas till Jonatans fotbollslag och de båda kommer varandra allt närmare. Ingen av dem vill först kännas vid sina känslor, men tillslut tar känslorna överhanden. Det är bara det att lagkompisarna börjar fundera varför de båda alltid är tillsammans… ? Det är en lättläst bok med många bottnar och teman som tar tag i sin läsare och jag som läsare får många saker att fundera över efter det oväntade slutet.

Eva Lundström, Skellefteå

Förlagets beskrivning