En stark nolla, Sara Lövestam
Texas är kär i fotbollskillen André som verkar vara helt och hållet straight, till skillnad från Texas som identifierar sig som pan. Trots detta kan Texas inte sluta tänka på honom, så han skapar en falsk instragram-profil där han utger sig för att vara en tjej och tar kontakt med André.
Även om bilderna och namnet är fejk känner Texas att han är ärlig i konversationerna. Det är hans skämt, hans humor, hans ord. Men när André vill träffas börjar Texas inse vad han egentligen har gett sig in på.
Jag tycker mycket om boken för att den känns väldigt äkta. Språket och karaktärerna upplevs genuina och jag kommer dem nära. Lövestam tar även upp hur de maskulina och feminina rollerna förhindrar många av oss att vara helt oss själva. Ett fint exempel är när vi läsare får veta att även den tuffaste i klassen ibland övar framför spegeln på hur han ska stå avslappnat.
Vill du ha en fin och ärlig ungdomsroman tycker jag att du ska läsa denna.
Angelica Edlund, bibliotekarie
Hörneforsbiblioteket, Umeå
Sara Lövestam, En stark nolla
Boken handlar om Texas en kille som går i åttan på högstadiet. Han är lite utanför i klassen och han känner sig också utanför i sitt sätt att vara. Han tänker att det mesta skulle vara bättre om han var en tjej.
Han skapar ett falskt konto på Instagram och hämtar hem bilder av en tjej som heter Hilma och lägger ut dom tillsammans med sina egna bilder på grannens katt. Hans mål är att väcka den snyggaste killen i klassens uppmärksamhet och bekanta sig med honom för att få mer information. Någonstans tänker han att det borde gå att utnyttja kunskaperna för att senare bli vän med André.
Det som visar sig är att Hilma också bär på hemligheter och det mesta blir inte som Texas har tänkt sig. Både vänskap och kärlek ställs på sin spets och det är svårt att vara sig själv samtidigt som man ska låtsas vara någon annan.
En bra bok som känns trovärdig i sökandet efter sitt jag och sin roll i klassen, familjen och det sociala livet. Jag tänker att det beskrivet hur det är att vara ung idag och med de olika problem som sociala medier också kan skapa.
Gith Kvarnström, Umeå bibliotek