november 12, 2020
Fundamentalisterna, Annika Hamrud
I Fundamentalisterna följer vi journalisten och författaren Annika Hamrud som intervjuar ett antal hbtq-personer med koppling till Uganda.
I Uganda väcktes en ny våg av homofobi när landet skulle folkomrösta om en ”kill the gays”-bill. Annika Hamrud intervjuar både personer med kopplingar till stora evangelikala kyrkor i västvärlden som anser att homosexualitet bör kriminaliseras och personer som drabbas dagligen av Ugandas förnyade homofobi. Fundamentalisterna är en viktig och ofta tung bok men det finns också hopp och framtidstro.
Rebecca Eriksson,
Regionbibliotek Västerbotten
Fundamentalisterna – de nya kyrkorna och hatet mot HBTQ-personer av Annika Hamrud
En skrämmande reportagebok om människor som lever i ett samhälle där homofobin finns överallt och hur evangelikala grupper i Sverige har nära kopplingar till kyrkorna i Uganda.
För några år sedan vände hela världen sina ögon mot Uganda när presidenten Yoweri Museveni godkände en lag som medförde dödsstraff för homosexualitet. I flera decennium hade en nyväckt kristen rörelse, finansierad av amerikanska intressen, spridit hatpropaganda i Uganda. Flera länder hotade med indraget bistånd och så småningom antog Uganda istället en lag som fastställer livstids fängelse för den som upprepade gånger ertappas med homosexuella handlingar. Annika Hamrud tar oss med på en resa från Uganda, till USA och vidare till Sverige för att förklara hur det kunde bli så här.
Nästan alla invånare i Uganda tillhör en församling och idag dominerar den evangelikala läran. Evangelikalism är en bibeltroende protestantisk inriktning som ofta har förbindelse till amerikansk konservativ teologi. En av de största kyrkorna i dag i Uganda är Hillsong. Hillsong finansierar till stor del sin verksamhet genom en ugandisk kör av barnhemsbarn som reser jorden runt för att uppträda i olika systerförsamlingar. När barnen uppträder i Klara kyrka för Hillsong Stockholm sitter Carola Häggkvist i publiken.
Stundvis är trådarna många mellan olika personer, kyrkor och länder. Det är många olika kopplingar att få ihop. Men det som träffar mig är de många olika livsöden vi får lära känna. Som Najjuma som har förlorat sin flickvän Miriam i ett attentat mot en gayklubb som de två drev tillsammans i staden Arua på gränsen mellan Kongo och Uganda. Ett attentat som knappts nämns i medierna trotts att ett 30-tal människor avrättats. Najjuma överlever eftersom hon spelar död. Eller Susan som ständigt måste överge sina barn och leva på flykt eftersom hennes far vill mörda henne. Hur ska hennes barn klara sig? Eller Fred som till sist får asyl i Sverige efter att hans egen familj har utsatt honom för flera mordförsök och lyckas med nöd och näppe genomföra Prideparaden i Stockholm trots att han är så traumatiserad av allt han har gått igenom.
Stark och stundvis svår läsning på grund av all ondska som beskrivs. En viktig bok att läsa för att påminnas om att livet kan se så olika ut.
Hedvig Morin, Umeå kommun