Inte alltid en dans på rosor, Tobias Karlsson
Tobias Karlsson upptäckte redan i 11-års åldern att han tände på killar. Boken beskriver bra hans barndom och skolår, hur utsatt han var i skolan, kallades Femi m.m. och tillbringade den mesta tiden som inte var lektionstid på olika toaletter, man kan verkligen undra var de vuxna i skolan befann sig?
Efter nian åker Tobias på ett utbytesår i USA, tänker att det ska göra honom till en machokille. Men icke – men i USA finns dans – och plötsligt får han uppleva att dansa, koreografera och stå på scen. Och han inser att han älskar det!
Tillbaka i Sverige får han nu en nära vän, den vänskapen består fortfarande.
Man får följa Tobias vidare ut i livet, som dansare, homosexuell och allt om hur det var när han berättade för olika människor om sin sexualitet.
En intressant och gripande bok om ett människoöde.
Irene Näslund, Stadsbiblioteket Skellefteå
Maritas tips
Tobias Karlsson, Ingen dans på rosor.
”Ingen dans på rosor” är en berättelse om Tobias uppväxt och kampen att försöka passa in i normen att vara kille.
Tobias är en framgångsrik dansare och koreograf som berättar om sitt liv med hårt arbete och resor runt hela jorden, men också om vikten av att ha nära vänner och förebilder och att vara sann mot sig själv.
Känslan att inte passa in bland fotbollsgrabbarna och hellre umgås med tjejerna i klassen. Att bli retad och kallad fjolla och bög under skoltiden.
Försöken att omvandla sig själv till att vara den man som han förväntades vara. Dejta tjejer och förneka sin gryende passion för dansen.
Rädslan att inte bli älskad av sina nära vänner och familj om han berättar och modet att slutligen komma ut som homosexuell.
Tobias drabbas också senare i livet av HIV och skriver om att åter igen behöva ”komma ut”.
Boken är upplysande, rolig, sorglig men hoppfull.
Marita Olofsson, biblioteksassistent.
Dorotea bibliotek
Senaste kommentarer