Elenor och Ewa tipsar

Claude är fem år och älskar att klä sig i prinsessklänningar, hans dröm är att bli flicka när han blir stor. Föräldrarna tar till en början emot hans kommentarer med ett överseende leende, det där växer nog bort snart. Men tiden går och det står allt mer klart att den son de trodde sig ha egentligen är en flicka.

Familjen accepterar och behandlar Claude som en flicka men vet inte hur de ska förmedla till omgivningen att deras barn är en transperson. När familjen väljer att flytta till en annan ort för att kunna starta om på nytt, väljer de att inte tala för sin omgivning att Claude biologiskt sett är pojke. Han byter namn till Poppy och får flera nya goda vänner. Äntligen kan Poppy vara sig själv. Men sanningen hinner i kapp familjen och hela livet ställs på ända.

Boken visar tydligt hur svårt det kan vara för såväl den egna familjen som för omgivningen att hantera människor som bryter mot normen. Att det vi inte känner till kan skrämma oss och att saker som vi döljer förr eller senare kommer upp till ytan.

Elenor Lindberg, Vännäs bibliotek


Boken handlar om en familj med fem söner, där den yngste uttrycker i tidig ålder, att han ”vill bli en flicka när han blir stor”. Vi får följa familjen under en ganska lång tidsperiod. Boken utspelar sig i USA och speglar både samhället och familjesituationen. Föräldrarna är inte alltid överens om vad som är det bästa för Cloude / Poppy och hur livet ska te sig framöver.


Till sist bestämmer sig familjen för att flytta till Seattle. Vilket hade mycket positivt med sig. Men alla familjemedlemmar är inte lika positiva. Hemlighetsmakeriet kring Cloude/Poppy rullar vidare, men kan ju inte pågå hur länge som helst. Eller?

Ewa Wästle, Umeå stadsbibliotek

Förlagets beskrivning