Säsong 1, Episod 3 (tv-serie)

’Long, Long Time’ – En Kärlekshistoria i The Last of Us. I postapokalyptiska The Last of Us möter vi Joel och Ellie, två överlevare som kämpar för att fortsätta leva i en värld härjad av en smittsam svampinfektion. Men mitt i allt elände och fara finns det också plats för kärlek och mänsklig värme.

Ett av de mest gripande ögonblicken i serien är i avsnittet ’Long, Long Time’, där vi får följa Bill och Franks kärlekshistoria. Bill, spelad av den Nick Offerman, är en prepper som har skapat sig ett liv i den lilla staden Lincoln, Massachusetts. Han är praktisk, hårdhudad och har överlevt genom att vara misstänksam mot alla. Men när han möter Frank, en annan överlevare, förändras allt.

Frank, porträtterad av Murray Bartlett, är charmig, öppen och har en förmåga att se det goda i människor. Deras relation utvecklas långsamt, och vi får se hur de bygger upp ett hem tillsammans. De delar måltider, skratt och till och med en dans i regnet. Musiken spelar en viktig roll i deras historia, och Linda Ronstadts “Long, Long Time” blir deras kärlekssång som symboliserar längtan, hopp och förlust – precis som deras kärlek.

Det är viktigt att notera att ’Long, Long Time’ inte bara är en kärlekshistoria mellan två män. Den är också en berättelse om att vilja fortsätta leva, vänskap och att hitta ljus i mörkret. I en värld där faror lurar runt varje hörn, är det vackert att se hur Bill och Frank hittar tröst och styrka i varandra. Avsnittet är skickligt regisserat av Peter Hoar efter Craig Mazins manus. Det är ett av de mest hyllade avsnitten i serien, och det är inte svårt att förstå varför. Nick Offerman och Murray Bartlett levererar fantastiska prestationer, och deras kemi på skärmen är magisk. Så om du älskar kärlekshistorier, överlevnad och en dos av popkulturell nostalgi, missa inte avsnittet ’Long, Long Time’ i The Last of Us. Det är en påminnelse om att kärlek kan blomstra även i de mest ogästvänliga miljöerna.

Erik Karlsson på Umeå kommuns bibliotek

Läs mer på Wikipedia