Språk engelska

En dold pärla

Oxnard ”Ox” Matheson pappa sa alltid till honom att han var dum som en oxe. Att folk skulle ge honom skit hela livet. Så Ox växer upp med vetskapen att han inte är mycket värt. Han vet att han tänker långsammare än andra och att han inte pratar mycket. Han blir mobbad i skolan. Pappan lämnar familjen då han är tolv. Kvar är älskade mamman. Då han är sexton träffar han en tornado.

Tornadon

Tornadon är Joe Bennett. Han är tio år och läker fortfarande från ett hemskt trauma som gjort att han inte pratat på över ett år. Då Joe träffar Ox hittar han sin röst igen. Han och hans familj har nyss flyttat tillbaka till familjehemmet i Green Creek. Trots åldersskillnaden blir Ox och Joe bästa vänner. Med åren växer relationen mellan Ox och Joe sakta fram till att bli något mer.

Familjehemlighet

Familjen Bennett har en hemlighet. De är varulvar. Då Ox får reda på sanningen om familjen han börjat se som sin egen, öppnas en helt ny värld upp. Plötsligt är han inte ensam längre. Han har en flock att yla tillsammans med. Tills tragedin slår till.

Jag fullständigt slukade den här boken. Den tog med mig på en känslomässig bergochdalbana. TJ Klune lyckas fånga känslan av att komma hem till en varm kram, får en att skratta, bara för att slita ut ens hjärta. TJ Klunes stämningsfulla sätt att skriva är poetiskt och upprepande. Många meningar och ord återkommer medvetet genom hela boken och ger styrka i känslan bakom orden.

Uppföljarna heter Ravensong, Heartsong och Brothersong.

Moa Wållberg, Bibliotekarie
Nordmalings bibliotek