Elif Shafak är en av Turkiets mest lästa författare och hon är en förkämpe för yttrandefrihet och för kvinnors och hbtq- personers rättigheter. 

Boken börjar där andra böcker slutar med att huvudpersonen Leila dör och hela boken utspelar sig sedan under 10 minuter och 38 sekunder. För trots att Leilas hjärta har stannat lever hennes medvetande vidare och vi får följa med henne tillbaka i tiden. Den första minuten efter döden börjar medvetandet försvagas men hon får ett tydligt minne av salt, hur smaken och doften och känslan av salt mot huden känns och det för henne tillbaka till stunden hon föddes. Vi får sedan följa med på hela Leilas livsresa ända fram till dödsögonblicket. 

Leila har levt ett hårt liv som prostituerad på Istanbuls gator och även om hennes biologiska familj har vänt henne ryggen så har hon byggt upp ett starkt kontaktnät med fem vänner som alla bär på sina egna spännande livs historier. En av vännerna är Nalan som under många år hette Osman och som under hela uppväxten har kämpat för att få uttrycka sig och vara den hen är. Men det är inte förrän efter Osman gjort sin militärtjänst som hen vågar ta steget och lämna sin familj och blivande brud för att leva livet själv på Istanbuls gator som sitt nya jag- Nalan.   

Det här är en bok som handlar om, livet, vänskap, kärlek, och utanförskap och samtidigt som det är en tankeväckande bok på många plan är den också på sina ställen väldigt rolig.  

Jag rekommenderar den varmt. 

Anna Lindberg, Nordmalings bibliotek

Förlagets presentation