Ärkeängeln: En hjältes hemlighet, Hans Burell
En biografi om Reine Feldt 1945-1986.
Hur svårt var det att leva som Hbtq-person i Sverige för 30-40 år sen? Det visste Reine Feldt. Det är svårt att tänka sig något mer macho på 70-talet än en fotbollsspelare på toppnivå. Feldt var lagkapten i det IFK Göteborg som vann SM-guld 1969 och gjorde karriär som journalist. Han var skribent med vass penna och debuterade som krönikör i Arbetet 1970.
Men det fanns också en hemlighet som han lyckades dölja för nästan alla i hans närhet. Han var homosexuell och när han gick bort i aids vid 41 års ålder var det få som visste. Jargongen i fotbollslaget var rå och fördömande mot allt och alla som var avvikande. Reine blev skicklig på att dölja sitt sanna jag.
Reine växte upp i Majorna, ett arbetarklassområde i Göteborg. Familjen Feldts hem stod alltid öppet för alla och sport och politik var de ständiga samtalsämnena runt matbordet. Reine gjorde debut i Utsiktens A-lag som 16-åring och han var talangfull i fotboll och varvade idrotten med studier.
Han träffade sin blivande hustru Britt på Rondos dansgolv 1964 och de gifte sig fick två barn. Fotbollskarriären avslutades i mitten av sjuttiotalet och Britt och Reine gick skilda vägar 1980. Han drog sig undan och flyttade en tid till Amsterdam och bodde i en husbåt. När han kom hem igen återvände han till sitt arbete som chef och arbetsledare på Arbetet Västs sportredaktion i början av 1983. Några år senare blev han svårt sjuk i aids i en tid då det inte fanns något botemedel mot sjukdomen.
I augusti 1983 inträffade det första dödsfallet till följd av hiv i Sverige. Innan Reine insjuknade i aids hade bara en person i Göteborg gjort det. Trots skilsmässa blev exfrun den som stod honom närmast och var den som fanns med honom till slutet. Författaren och journalisten Hans Burell och Reine Feldt jobbade ihop på Arbetets sportredaktion i Göteborg i 15 år. Boken bygger på författarens minnen och intervjuer med Reine Feldts familj och kollegor.
Pia Selin, Skellefteå stadsbibliotek
Senaste kommentarer