Den som är värd att bli älskad, Abdellah Taïa
.
En brevroman om kärlek, makt och utsatthet som genomsyrar såväl samhället som våra mest intima relationer.
Den som är värd att bli älskad sätter fingret på flera brännande frågor. I det inledande brevet skriver Ahmed ur sig sin ilska gentemot sin nyligen bortgångna mor, både för att hon inte finns mer och för den han själv blivit. Hans röst är oförsonlig och ärlig.
I de påföljande breven nyanseras bilden av Ahmed och hans motiv. Det handlar om kärlek, både om ljuset och mörkret som kommer med den och kärlekens centrala roll i vår utveckling. Men Abdellah Taïas bok är också en angelägen skildring av hur kolonialism och maktstrukturer påverkar våra mest intima relationer.
Ett utmärkt exempel på när det lilla berättar om det stora. Berättelsen rymmer såväl ömsinthet som ilska och är till lika delar en kärleksroman som en precis analys av strukturella problem i samhället. Intressant, angeläget och språkligt levande.
Anna Sahlén Umeå stadsbibliotek
Jag vill rekommendera Abdellah Taïas roman ”Den som är värd att bli älskad”. Boken är översatt av Håkan Lindquist och Davy Prieur.
Det är en sorlig historia som handlar om en homosexuell ung man som lämnar hemlandet Marocko för kärleken och friheten i Frankrike, men förlorar sig själv på vägen.
Romanen består av fyra längre brev, och vi rör oss bakåt i historien, från 2015 tillbaka till 1990, där han är tonåring. Det första är skrivet till hans döda mor. Ahmed är oälskad. Homosexualitet existerar inte i Marocko. Den andra är till Ahmed från hans älskare Vincent. Ahmed fick Vincent ”se stjärnor mitt på blanka dagen” men nu har han övergett sin älskare. Den tredje är till Emmanuel från Ahmed. En fransman som tar honom till Frankrike, men Ahmed förlorar sig själv med honom. Ahmed blir aldrig fransman. Han har känt honom i tretton år men nu står han inte ut med honom längre. Han lämnar Emmanuel. Det sista till Ahmed från hans syster. I det sista brevet får vi äntligen veta varför han som vuxen ger ett så vilset känslokallt och förhärdat intryck. Breven visar i tur och ordning hur ens personlighet formas av de livsval man gör.
Boken har ett underbart språk, med korta meningar som ger texten en närmast poetisk karaktär. Sista brev börjar så här:
”Ahmed, min lille bror… Du är den som är värd att bli älskad”
Marina Kempi Stenmark
Bibliotekarie
Skellefteå kommun