Elvaåriga Donovan får i skoluppgift att läsa boken Äventyrarna, en bok med mycket spänning och fartfyllda scener.

Donovans mamma har tagit som vana att läsa slutet i hans böcker, för att vara säker på att de slutar på ett, enligt henne, lämpligt sätt. När hon då läser att de två manliga huvudkaraktärerna uttrycker kärlek för varandra, förbjuds Donovan att läsa boken. Donovans mamma kontaktar andra föräldrar och därmed är en aktion i gång där många av stadens vuxna försöker få bort boken från undervisningen.

Donovan och hans klasskamrater håller inte med de vuxna och beslutar sig för att kämpa för boken och för sin lärare. Samtidigt får vi även följa Gideon, som går på samma skola som Donovan, och som älskar sköldpaddor över allt annat. Så börjar Roberto i Gideons klass. Roberto som har skrattgropar, som också gillar sköldpaddor och som vet vad Gideon heter. De två bli partners i ett grupparbete och detta blir starten till en nyfiken och pirrig kärlekshistoria.

Över 4000 böcker var mål för censurering i USA under 2024, där representation av HBTQ-personer är ett av de största argumenten för censurering. En förbjuden bok handlar om just en sådan bok. Även om boken riktar sig främst till barn och unga är den väl värd att läsa även som vuxen. Den bjuder upp till diskussion och belyser ett ämne som pågår just i detta nu, inte bara i USA.

Therese Lindmark, Mariehemsbiblioteket i Umeå

Förlagets presentation