Naima bor med sin mamma och katten Svante i ett hus på landet. En regnig sommarlovsdag dyker Lisen upp med sin familj och ett äppelträd i famnen. Trädet planterade Lisens mormor då Lisen föddes. Men nu bor mormor i Argentina och dansar tango hela dagarna.  Lisen ska flytta in i huset intill Naimas. Och hon har också en käpphäst. Precis som Naima! 

Lisen ska få välja vilket rum som ska bli hennes i det nya huset. Det behöver såklart provsovas innan en kan bestämma en så viktig sak och Naima blir en perfekt sovkompis. Först måste fyra kartor tillverkas – en för varje våning. De börjar med att sova på vinden. Tänk om det spökar där? Tur att Naima kan hålla Lisens hand.

Och rummen får poäng, kommentarer och emojis. I matkällaren är det inte så mysigt. Den får bara en tvåa. Och kallt är det också. Det blir en emoji som hackar tänder och en istapp som ritas på kartan.  Och kartan blir större. De har ju glömt trappan! Lekstugan måste också vara med. Och Naimas kaniner Tanja och Vanja har en bur som en kanske kan sova i? Även om där också finns många myggor. När Lisens pappa blir trött på översovandet så måste det sovas över i smyg. Det blir knepigare, men också roligare! Och det barnvaktas och tjuvbadas. En lillasyster försvinner och det byggs en snigelkyrkogård. Och Lisen skriver frågor i sin dagbok som Vad är egentligen kärlek? Och hur känns det att vara kär?

Det vet Naima. Med Lisen känns allt annorlunda. Det pirrar i magen och i hela kroppen. Det känns bubbligt och som sockervadd. Och hennes hår luktar gott, som jordgubbar och kanin. Naima är kär i Lisen. Så kär att hon vill ta pengar som mamma sparat i panikburken i köket och köpa ett brythjärta till henne. Men hur ska Naima våga berätta vad hon känner?

Linda Lundmark, bibliotekarie
Vindelns folkbibliotek

Förlagets presentation