Min pappa Marianne
Efter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder Hanna, 28, till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill vara Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som inte kände vare sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde.
Berättelsen bygger på Ester Roxbergs bok, Min pappa Ann-Christin, som handlar om när hennes pappa, prästen Åke Roxberg, kom ut vid 59 års ålder.
Reflektion
Filmen var okej, men ingen wow-upplevelse. Trots det tycker jag att det var det en fin feelgood film om rätten, och modet, att få vara sig själv. Jag tycker att Lassgård är trovärdig i varje scen.
Det finns några scener som verkligen berörde mig. Som när hon på kvällen trevande smyger ut på gräsmattan, iklädd sitt nattlinne. Eller den sårbara blick hon visar i spegeln. Jag kan verkligen känna sorgen och längtan efter att få vara sitt sanna jag. Det kändes så äkta. Och den starka och frigörande scenen då Marianne bestämt sig för att komma ut som trans. Hon tar mod till sig och cyklar ut i det lilla samhället. Som sitt sanna jag, en kvinna!
Till och från kändes filmen förutsägbar och klyschig. Men det vägs upp av skådespelarnas fantastiska rollinsatser. Fokus i filmen ligger på hur svårt dottern har att hantera och acceptera pappans rätta jag. Från början trodde jag att det var brodern som hade problem med situationen. Men under filmens gång visar det sig att det är dottern, hon tvingas konfornteras med sina egna fördomar.
Det blir dotterns uppleverse som står i centrum i filmen. Mamman är den som vill försöka hålla allt hemligt och städar frenetiskt undan allt i hemmet som påminner om Marianne då barnen är på besök. Och under tiden får vi se Lasse sakta försvinna och Marianne tar mer och mer plats, diskreta förändringar i sitt rörelsemönster och styrkan som dag för dag växer i hennes blick.
Malin Stenberg, Malå Bibliotek
Senaste kommentarer