När Nikki ska börja i en ny skola har hon ont i magen. Hur ska något bli annorlunda, hon är ju fortfarande tjock och fel. Men så träffar hon Lo och en ny värld öppnar sig.

Nikki går i nian och har ångest över sin vikt. Mamma kan inte låta bli att ge henne pikar som gör ont. Hon har kompisar men känner sig ofta ensam och osäker. 

Att vara sig själv
När Nikki ska börja gymnasiet söker hon in på bildestet. Hon får börja på en annan skola än sina gamla kompisar. Sakta märker hon att det finns sammanhang där hon accepteras för den hon är. 

Hon träffar Lo som hon börjar gilla allt mer, kanske som mer än en kompis. Samtidigt är allt som vanligt hemma. Mamma och pappa har svårt att förstå att Nikkis nya vän vill bli kallad ”hen” eller ”den” och fortsätter insinuera att Nikki borde gå ner i vikt. 

Nikki är en väldigt bra skildring av hur det känns att vara 15-16 år och försöka hitta, acceptera och våga stå upp för sig själv. Och om vänskap och kärlek. Karaktärerna är levande och berättelsen har stor igenkänningsfaktor, inte minst genom Malin Skogberg Nords fina och detaljerade illustrationer i blyerts.

Anna Sahlén, webbredaktör Mina bibliotek, Umeå

Förlagets presentation