Pernillas dotter Julia är försvunnen. Ena sekunden var hon där, nästa var hon borta. För Pernilla är det inte ett alternativ att gå till polisen, men hon hittar en annons på nätet: ”Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa.”

Kouplan är den privatdetektiven. En liten, späd figur som, om han vill, kan passera som en 12-årig pojke. Kouplan aktar sig också för polisen, han nämner dem bara i annonsen för att få rätt kunder. Pernilla är en sådan kund, som dessutom betalar bättre än Kouplan skulle vågat hoppas på. Han vill aldrig mera behöva diska en tallrik på Azads grill.

Jakten på Julias kidnappare för Kouplan via Pernillas exman och andra gamla bekanta, rakt in i Stockholms undre värld. Samtidigt som han fasar för det värsta, för vem tar egentligen ett barn?, börjar han också inse att något inte står riktigt rätt till med Pernillas förflutna. Varför ser Julias tillhörigheter så oanvända ut? Är det verkligen någon som varit inne i Pernillas hem och tagit alla foton på Julia?

Sanning med modifikation är den första fristående delen om Kouplan, en karaktär som en gärna vill läsa mer om. I boken finns både cis-personer och transpersoner vilket gör den angelägen i regnbågshyllan.

Iréne Norberg, bibliotekarie
Lycksele bibliotek

Förlagets presentation