Författaren, Levithan, har sedan sin debut skildrat normbrytande karaktärer. I Världens viktigaste kyss följer vi ett antal unga män som är homosexuella. Berättelserna är mestadels separerade från varandra, men ibland vävs de ihop eller snuddar vid varandra. Den centrala intrigen kretsar kring pojkarna Harry och Craig som tänker slå världsrekordet för längsta kyss.

Genom bokens handling får vi följa hur de planerar och genomför detta kolossala kraftprov och parallellt med detta blickar vi också in i de andra karaktärernas berättelser. Ryan och Avery som träffas för första gången och ska gå på dejt. Cooper, vars tillvaro rämnar när hans pappa kommer på honom med hans internetvanor. Neil och Peters lyckliga kärlek som accepteras (nåja) av sina föräldrar. Alla dessa öden kommer och går genom bokens gång.

Berättaren är inte en, utan fler personer. Ett ”vi” följer händelserna och kommenterar på vad de ser och hör. Berättarna är allvetande och blickar in i karaktärernas tankar och känslor. De ska symbolisera alla homosexuella män som dött i aids, som nu i anden följer den nya generationen och med oro och lycka ser hur deras liv vecklas ut. Språket är rappt och ganska grovt; världen speglas rakt av, utan krumbukter. De olika karaktärerna engagerar läsaren och de erfarenheter vi tar del av är gripande, hemska, roliga och vackra. Jag finner att jag vill veta mer om Harry och Craigs invecklade relation; jag oroar mig för hur det ska gå för Cooper och när jag läser om Ryan och Averys första möte väcks minnen av mina egna tonårskärlekar till liv.

David Ganters
Robertsfors bibliotek

Förlagets presentation