Den här boken läste jag första gången när jag gick på högstadiet. Det var en stark läsupplevelse, dels för att homosexualitet som tema inte alls var så vanligt som det är idag. Men dels också för att det är så väldigt bra och välskriven bok, en bok som jag har återvänt till många gånger.

Det är en mångfacetterad berättelse om vänskap, relationer och uppväxt, som på en och samma gång är dråplig, uppsluppen, känslosam, lekfull och gruvligt allvarsam. En bok jag önskar att alla fick tillfälle att läsa, både som vuxen och som vardande i färd med detta konststycke som är att växa upp.

Berättelsens huvudperson, den 16-årige Hal, är en intressant bekantskap. En reflekterande ung man med en skön ton av ironi och uppriktighet. Av humor och allvar. Berättelsen tar sin början den sommaren när han som nyinflyttad till Southend vid engelska kusten träffar den två år äldre Barry. Hal har många funderingar om vad han ska göra med sitt liv och känner sig ofta helt ställd. När han träffar Barry och blir kompis med honom får tillvaron plötsligt en ny mening. Men Barry är inte som andra. Han blir aldrig ställd. Han söker sig till faran, är både skrämmande och spännande på en och samma gång med sitt behov av att ständigt utmana ödet. Hal blir alltmer fascinerad och så småningom utvecklas deras relation till mer än vänskap. För Hal är det hans livs första förälskelse, som han får kämpa med att balansera mot den mer livserfarne Barrys vilja att vara obunden.

När berättelsen börjar får läsaren veta att Barry är död. Han omkommer i en MC-olycka. Hal försöker bearbeta sin sorg och uppfylla ett löfte som han gett till Barry och blir i samband med det arresterad för gravskändning. För att försöka undgå fängelse måste han förklara bakgrunden till varför han gjorde det han gjorde på graven, något som inte är så enkelt. Resten av boken är en tillbakablick över den här mycket speciella sommaren i Hals liv.

Boken har många år på nacken vid det här laget, men det här är verkligen en bok som förtjänar att leva vidare. Den fantastiskt rolig, tankeväckande och väldigt drabbande. Hal är en så härlig huvudperson, liksom de andra karaktärerna. Han är en berättare som lyckas beskriva sitt förvirrade inre och yttre liv med skärpa och humor. Boken kretsar kring möten med livet, kärleken och döden. Och den gör det på ett så befriande självklart sätt, utan att vare sig problematisera eller moralisera. Istället är det en på sitt sätt filosofisk bok, som möter livets stora frågor med angelägna resonemang och kloka tankar.

Bokens hela titel säger något om dess anda, den heter Dansa på min grav – ett Liv och en Död, i Fyra Delar, Etthundrasjutton Bitar, Sex Rapporter (Fortlöpande), Två Tidningsurklipp, samt diverse skämt och muntrationer, en eller annan gåta, några fotnötter och ett fiasko då och då för att hjälpa berättelsen vidare. 

Och på den vägen är det.

Skulle rekommendera den till äldre tonåringar och uppåt.

Sofia Flank, Bibliotekarie
Umeå stadsbibliotek

Förlagets beskrivning