”Livet som transkvinna i det här samhället är att – i bästa fall – vara ett skämt”. Så inleder Maria Ramnehill sitt transfeministiska manifest, något som blir både ögonöppnare och ahaupplevelse på mer än ett sätt.

Här beskriver hon hur du som transkvinna kan räkna med att bli ifrågasatt av vårdinstanser och rättsväsende, hur du riskerar att bli trakasserad av grabbgäng och i allra värsta fall misshandlad eller våldtagen. Samtidigt får du stå ut med hur du i populärkulturen skildras som sjuk eller bedragare.

Ramnehill lägger fram sitt manifest på ett både lättbegripligt och engagerat sätt och det är inte svårt att följa med i resonemangen trots en (för mig) bitvis okänd terminologi. Tvärtom är det både lärorikt och otroligt intressant. Och tro inte att manifestet är begränsat till vara relevant endast för människor med transerfarenhet- eller medvetenhet. Tvärtom. Jag tror att de flesta kan lära sig något av hennes erfarenheter och reflektioner kring samhällsfenomen och populärkulturella yttringar. Inte minst borde det här vara obligatorisk läsning i alla gymnasieklasser. 

Jannike Lundgren

Stadsbiblioteket Skellefteå

Förlagets beskrivning