Boken beskriver lite om historien om Frans och Lars förhållande under slutet av 1800-talet, men mest är det historia om hur Sverige, och framför allt hur Stockholm fungerade under den här tiden.

Frans och Lars var tillsammans i cirka 10 år, och sambos under cirka två.

De blev upptäckta av gardister (gardister var anställda soldater vid Svea Livgarde) när de hade ”otukt som emot naturen är” med varandra i skogen, och sa till gardisterna ”att detta var en sak, som ej anginge dem”. Vilket jag kan tycka var ganska tufft att säga. De blev i alla fall arresterade och dömda till straffarbete i tre månader.

Man får följa de båda männen från när de flyttar till Stockholm från landsbygden runt 1876 för Frans , och Lars 1881. De olika bostadsadresser de hade, och vilka arbeten de hade under den tiden.

Intressant är att homosexualitet förbjöds i mitten av 1800-talet, och blev åter ”tillåtet” 1944. Jag trodde nog att det hade varit förbjudet i många år innan, men samhället var mer tolerant innan. Vad samhället inte gillade innan var om det fanns tvång med i bilden.

Boken innehåller som sagt mycket samhällshistoria om vad som hände i stort i Stockholm under den tiden och i synnerhet arbetarklassen, med andra ord lite kärlek och mycket klasskamp. 

Elizabeth Orrkvist
Storumans kommunbibliotek

Förlagets beskrivning