Sverige, 2021, 77 min.

Gabi vill bara vara Gabi. Det kan låta enkelt, men det är det inte. I en värld som endast erbjuder två olika könsidentiteter, vill Gabi själv få välja vem hen är. Varför ska folk tycka att det är konstigt om hen vill spela ishockey eller klippa sig i samma frisyr som de coolaste manliga fotbollsspelarna?

Gabis mamma Tracy och bonuspappa Thomas balanserar mellan att acceptera och stötta Gabi, samtidigt som de vill skydda hen. Det är en balansgång som ibland orsakar konflikter.

Med kameran placerad i Gabis ögonhöjd tar filmen hens perspektiv, ett barn som inte vill definieras utifrån, utan själv bestämma vem hen är. Utan att själv försöka tolka eller dra slutsatser observerar regissören Engeli Broberg Gabis sökande efter sin egen identitet. Resultatet är en nyanserad, varm och varsam skildring av några viktiga år i ett barns utveckling.

Julia Nilsson, Tempo Dokumentärfestival

Presentation på IMDB

Trailer

Gabi – mellan åren 8 till 13 visas under Tempo Dokumentärfestival som äger rum den 7-13 mars, både med digitala visningar och på plats i Stockholm. Se visningsinfo här.