Sverige, 2022, 92 min.
Den 28 april 1945 anländer kvinnliga överlevare från tyska koncentrationsläger till Malmö. Filmaren Magnus Gertten har under lång tid försökt att identifiera de anonyma ansiktena på en arkivfilm från detta tillfälle och ett av dem visar sig vara Nadine Hwang.

Under krigslägrens alla fasor hade Nadine några månader tidigare mött den belgiska fången och operasångerskan Nelly Mousset-Vos, då hon på julafton 1944 uppträdde i koncentrationslägret Ravensbrück – och de blev direkt förälskade. Trots att Nelly och Nadine separerades under krigets sista månader lyckades de ett par år senare återförenas och de tillbringade sedan resten av livet tillsammans. Men under många år hölls deras kärlekshistoria hemlig, även för några av deras närmaste.

Nu har Nellys barnbarn Sylvie till slut bestämt sig för att öppna alla de dagböcker, kärleksbrev och filmrullar som har efterlämnats. Vi får följa en komplicerad familjehistoria, men där kärleken ändå är vinnaren.

Julia Nilsson, Tempo Dokumentärfestival

Presentation på IMDB


Trailer

Nelly & Nadine har premiär under Tempo Dokumentärfestival som äger rum den 7-13 mars, både med digitala visningar och på plats i Stockholm. Se visningsinfo här.