Jag vill tipsa om ett fint spel som heter Gone home. Manusförfattare är Steve Gaynor och Karla Zimonia, och spelet släpptes första gången 2014. Det går att spela på bl a PS4, Nintendo Switch och Xbox One, men också på vanliga datorer.


Spelet har en stark berättelse och kanske den blir ännu starkare genom att du som spelar gör det i formen ’förstaperson’ – vilket betyder att du som spelare inte ser dig själv, utan upplever berättelsen genom huvudpersonens ögon. Litteraturens motsvarighet är jagform. Allt utspelar sig dessutom under en enda dag, nämligen den 7 juni 1995, i ett stort hus på Arbor Hill i Boon County i Oregon.


Berättelsen börjar när du kommer hem till din familjs hus efter ett helt år i Europa. Du har längtat särskilt mycket efter din syster Sam, och ni har alltid haft en nära relation. Vädret är hemskt när du landar, och eftersom du är ett par dagar tidig i din ankomst tar du taxi från flygplatsen. Taxichauffören släpper av dig vid det hus som dina föräldrar flyttat till medan du varit bortrest, och medan regnet piskar och åskan dånar letar du efter nyckeln till ytterdörren på verandan – för ingen verkar vara hemma…
Under några timmar går du sedan runt i huset, helt ensam, och letar och försöker förstå vad som hänt i din familj under året som du varit bortrest. Flera rum verkar ha lämnats i hast, och kanske till och med i ilska. Möbler är omkullvälta, teven står på med ett blått ljus och på bordet ligger en halväten pizza. Till din hjälp har du också handlingslistor, kom-ihåg-lappar, brev, tidningssidor och dagboksanteckningar. De här små ledtrådarna handlar om dina föräldrars relation, om den avlägsna släkting som tidigare levt ensam i huset, om att Sam blivit äldre och att hon börjat på high school – och om Sams relation till sin kompis Yolanda, ”Lonnie”, DeSoto. 

Det känns ibland kusligt när du går runt i huset, som om någon fler finns där. Att du inte känner till alla rum bidrar förstås till stämningen, och gradvis smyger sig också en ny vetskap, en större känsla på. Det är insikten om att din syster under en lång tid har försökt förklara för era föräldrar, och nu alltså även för dig, att hon har blivit förälskad i Lonnie. Era föräldrar verkar inte ha accepterat deras kärleksrelation, två flickor emellan, och Sam har nu gett sig av från huset. Och hon har i och med det också lämnat sin storasyster. Hon har lämnat dig. Och du kanske var hennes sista hopp.


När du som spelar till sist hittar den allra sista ledtråden i Arbor Hill är det inte längre kusligt i huset. Det är lite sorgligt, men också ganska hoppfullt. För nu är det upp dig.

Jenny Lindmark Svedgård, biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten
———————————–

The Fullbright Company – http://www.thefullbrightcompany.com, CC BY-SA 3.0