3-6 år

Översättare: Moa Brunnberg

I bilderboken Julian är en sjöjungfru sitter Julian och läser en bok tillsammans med sin mormor i en tunnelbanevagn. Julian tittar upp och får då syn på tre personer som hen tycker ser ut som sjöjungfrur. Julian älskar sjöjungfrur. I fantasin släpper Julian sin bok, hamnar i vattnet, sparkar av sig sina kläder, håret växer ut och Julian börjar simma med fiskar i underbara färger. Plötsligt har Julian en rosa sjöjungfrustjärt. Den härliga fantasin får ett slut när mormor säger att de är framme.

Hemma hos mormor får Julian en idé. Hen hittar blommor till håret, läppstift till läpparna och en gardin som kan användas som sjöjungfrustjärt. Mormor ser först litet sur ut när hon kommer ur badet och ser vad Julian har gjort, men efter en stund går hon och hämtar ett halsband till Julian. De går ut på stan tillsammans och hittar flera sjöjungfrur och andra personer i härliga kreationer. Alla går de tillsammans i en parad, som jag tolkar som en Pride-parad. Mormor och Julian går också med.

Julian får vara den hen vill. Om det sedan handlar om att Julian är en pojke som egentligen känner sig som flicka eller om Julian är en pojke som älskar fina, vackra känningar, halsband och läppstift spelar ingen roll.

Jag gillar de härliga färgerna i boken.  Jag tycker också om att det finns personer med olika kroppsformer och att det visas en blandning av unga och äldre. Positivt är också att de flesta i boken är mörkhyade, något som vi tyvärr ser för litet av i bilderböcker.

Synneva Byrkjeland, Bibliotekarie
Umeå stadsbibliotek / Biblioteksbussen

Förlagets beskrivning