Boken handlar om Marit och Ylva. Marit är en medelålders tysklärare på ett gymnasium i Uppsala och Ylva är hennes elev.  Vid tiden för Tysklands återförening skriver hon en uppsats om berlinmuren som berör Marit djupt. Den får henne att minnas den tyska barndomen, om fadern som var nazist och försvann i kriget.

Den handlar om Ylva som förälskar sig i Marit. Ylva är väldigt öppen och självständig, alltid på gränsen, men med ett trasigt inre på grund av föräldrarnas kyla. Marit lever ensam och brinner för sitt arbete. Hennes uppväxt och bakgrund däremot är som ett svart hål för henne. Under nyårsnatten blir Ylva utsatt för övergrepp, och den hon söker upp efteråt är inte föräldrarna utan Marit. Och Marit tar sig an Ylva när resten av skolan låtsas som inget hänt.  

Under påsklovet tar Marit med sig Ylva på en resa till Berlin. Allt under skenet av en planerad skolresa. Det blir en kamp av inre och yttre murar som rivs, samtidigt som något annat växer fram. En erotisk spänning mellan dem, som kommer att orsaka konflikter de inte var medvetna om.

Stina Persson, Åsele bibliotek

Förlagets beskrivning