I den här boken får vi följa 6-åriga Lisbet som bor med sin farmor. Här är det fart och fläkt! Farmor – eller Sambakungen som hon numera kallar sig, vill inte riktigt anpassa sig till normer och hur saker och ting “ska vara”.

När Lisbet börjar skolan dyker farmor plötsligt upp utklädd till trollerikonstnären Abrakadabra Al-Andersson. Läraren Majlis är försvunnen men hittas en stund senare, inlåst bakom en bokhylla i biblioteket. Farmor tycker nämligen att det är hemskt tråkigt att vara hemma ensam på dagarna. Därför startar hon sin egen skola: LHS eller Livets hårda skola. Där får en göra lite som en vill och äta hur mycket geléhallon som helst. Lisbet tycker att det verkar roligt i båda skolor, men det blir ju svårt att hinna med att gå i två skolor samtidigt. 

Det är en riktigt tokrolig bok, som frikostigt bjuder på skämskuddar över pinsamma vuxna, lite som att läsa om Sunes pappa Rudolf. Som högläsningsbok passar den perfekt! Förutom humorn och det rappa tempot, finns det andra teman att fundera kring och samtala om tillsammans. Varför bor Lisbet egentligen hos sin farmor? Vart är hennes föräldrar och vad står det egentligen i breven till Lisbet? Varför är farmor ibland så trött och går och lägger sig i ett tält ute på gården? Varför farmors partner, Agatha Fox, så pass sällan hälsar på. Boken är en fristående uppföljare till den första boken i serien Lisbet och sambakungen, och passar för barn ca 6-9 år. 

Helena Andersson , Nordmalings bibliotek

Förlagets presentation