London Spy utspelar sig i det moderna London. Och allt börjar då Danny, efter en av sina ändlösa utenätter, befinner sig på en av Londons broar i gryningen. Han mår dåligt efter festandet, men han känner sig också ledsen och ensam. Då kommer en man joggandes över bron. Mannen stannar upp och frågar hur Danny mår och ger honom sin vattenflaska. Deras blickar möts och mannen stryker bort en rännil av svett från Dannys tinning. Plötsligt vänder mannen sig om och springer iväg. Kvar står Danny helt uppslukad av vad som nyss hände.

Danny vill av hela sitt hjärta träffa mannen igen och slutar vara ute på krogen om nätterna och kliver i stället upp tidigt i förhoppning om att åter möta mannen där på bron. Till hans stora glädje träffas de igen och Danny och Alex – som mannen heter – blir handlöst förälskad.

Jag har aldrig varit med en film eller tv-serie som visar två mäns kärlek så här ömsint och nära. Jag har heller aldrig varit med om att tittarna får följa med ända in i sovrummet och verkligen får vara med i kärleksakten. Men det får man i London Spy. Jag tycker aldrig att det är bra om det blir för mycket sex i en film eller tv-serie, oavsett, men det är en del av människors liv och det blir konstigt om det inte är med alls. I London Spy tycker jag att jag får vara med så pass att jag får en förståelse för djupet i Dannys och Alex kärlek.

Alex är till skillnad från Danny välbeställd och säger till Danny att han arbetar på en investeringsbank. De båda delar berättelser ur sina liv, men jag förstår ju att Alex inte berättar allt. Alex har en hemlighet.

Efter åtta månaders förhållande försvinner plötsligt Alex. Danny letar och väntar på att han ska höra av sig. Danny vänder sig till sin gamle vän Scottie som försöker stödja Danny i hans förtvivlan. Scottie säger att Alex troligen inte berättat allt för Danny om vad han gör på dagarna. Danny frågar förstås hur Scottie kan veta det och då berättar Scottie om sin tid som spion för MI6. Scottie är övertygad att även Alex var spion och att han råkat illa ut.

Scotties berättelse vävs samman med Alex genom att den beskriver hur det var att vara homosexuell spion i en tid när det var olagligt att vara homosexuell i Storbritannien.

Det visar sig att Alex uppfunnit ett datorprogram som kan avslöja om en person ljuger. Detta är något som ingen av de stora underrättelsetjänsterna världen över vill ska komma fram. Danny kämpar för att få reda på vad som hänt Alex tillsammans med Scottie, trots hotet mot deras liv. Dannys kärlek till Alex och Scotties faderliga känslor för Danny leder dem in i en labyrint där sorg, ilska och rädsla driver dem framåt i kampen mot rättvisa för Alex.

Jag tycker London Spy är en mycket bra och spännande story. Rekommenderas! Tänker att storyn skulle funkat även om Tom Rob Smith, som skrivit serien, hade velat ha ett heterosexuellt par som huvudpersoner. Det är tråkigt nog fortfarande ovanligt att författare väljer att ha personer med andra sexuella läggningar i huvudrollerna. Jag har sett flera andra filmer och serier med personer med annan sexuell läggning än heterosexuella, men av dessa är det bara några om varit riktigt bra. Nu kan jag lägga London Spy till dessa. Kul och viktigt att det finns författare som vill skriva bra berättelser som bryter normer!

London Spy sändes först på BBC i slutet av 2015.

Rollista:
Ben Whishaw spelar Daniel ”Danny” Edward Holt
Jim Broadbent spelar Scottie
Edward Holcroft spelar Alistair ”Alex” Turner

Carina Nilsson, Åsele bibliotek

IMDB:s presentation