Historisk kriminalroman och vacker kärlekshistoria

I London 1888 försvinner människor spårlöst, en seriemördare går lös, en avhuggen arm hittas i Themsen. Det sker utpressningar, hot och misshandel och samtidigt blomstrar en vacker, men då förbjuden, kärlekshistoria.

William Sinclair en ung journalist från överklassen börjar undersöka mord och försvinnanden, som främst sker i den fattigare delen av London. När han börjar leta efter och fråga sig runt om en ung kvinnas försvinnande, blir han hotad till livet, misshandlad och utsatt för utpressning.

I Whitechapel träffar han också James, en annan ung journalist som är betydlig mer politiskt radikal och uppvuxen under helt andra förhållanden än William. De blir båda förälskade och inleder ett kärleksförhållande, trots att homosexualitet var straffbart på den tiden i England. William funderar om sig själv och sin attraktion till andra män:

Det hade alltid varit så. Den känsla som uppstått i maggropen då han upptäckt någon annan gosse snegla på honom under morgonsamlingen i skolan – den där glädjen som spred sig genom kroppen och upp som en rodnad i kinderna, som fick pupillerna att vidga sig – den känslan han aldrig någonsin lyckats få av en flicka

Romanen är väldigt välskriven och mångbottnad. Den är spännande och vacker. Som ljudbok är den utmärkt och behagligt inläst av Johannes Kuhnke.

Christer Edeholt, biblioteksutvecklare Regionbibliotek Västerbotten

Förlagets presentation