Om jag var din tjej handlar om Amanda som brukade vara Andrew. När Amanda var Andrew hatade hon sig själv och kroppen hon föddes i. Hon mobbades av sina klasskamrater och livet var allt annat än enkelt. Efter att ha genomgått en könskorrigering flyttar Amanda till sin pappa i en liten stad i den amerikanska Södern. Här vet ingen vem hon är, och framförallt, inte vem hon brukade vara.

Amanda får en nystart och möjlighet att uppleva både underbar vänskap och passionerad kärlek. Skola, fotboll, flakbilar, fester, trädkojor, gyttjeracing, Amanda får uppleva väldigt mycket tillsammans med sina nya vänner och Grant. Grant är den gulliga killen som Amanda faller för, den hon vill dela allt med. När Amanda och Grant eftersom kommer varandra allt närmare, desto mer vill hon avslöja sin bakgrund för honom. Samtidigt är hon livrädd för att han inte skulle kunna se förbi den vetskapen. Kommer hon då att förlora både Grant och sitt nya liv?

Dilemmat är genomgående i boken, ska hon våga berätta något om sin bakgrund? Transsexualism är ett laddat ämne. Amanda njuter av att alla ser henne som den tjej hon är, hon njuter av att känna sig ”vanlig” och samtidigt vill hon vara ärlig mot sig själv och mot de som hon tycker om.

Boken är extremt stereotypisk, nästintill high school-filmaktig, kryddad med en tonårstjej som har en annan medicinsk historia än de flesta andra tjejer. Författaren målar upp historien genom att skickligt och genomgående hoppa mellan den sagolika nutiden och sekvenser från den mörka dåtiden. Jag gillar det, det ger historien ett djup. Om jag var din tjej är till viss del inspirerad av författarens egen upplevelse som transkvinna.

Avslutar med citat från författaren:

Du är vacker, och du förtjänar att din kropp och identitet och handlingsfrihet respekteras.


Maria Larsson, Malå

Förlagets beskrivning