Bokomslag Queera tider

Queera tider är en slags uppslagsbok eller lärobok i det mesta som har med HBTQI att göra. Boken gör nedslag vid viktiga händelser i historien och bjuder på personliga porträtt av några personer som haft stor betydelse för HBTQI-historien eller för författaren själv, vilket inte bara ger en bra överblick till historien utan också en personlig berättelse.

Boken riktar sig till barn och ungdomar, men jag tror att de flesta kan läsa den med stor behållning. Jag tycker att alla som möter människor i sitt arbete borde läsa den här boken och den borde nästan vara obligatorisk läsning för alla som arbetar med barn och ungdomar.

För mig gav boken många “aha-upplevelser” även om jag redan innan jag läste den kände att jag hade ganska bra koll på HBTQI-frågor så lärde jag mig massor under läsningen, både rena fakta och nya perspektiv från de personer som intervjuas i boken. Jag gillar att flera av de stora händelserna i historien kompletteras med en personlig berättelse från en person som var där och upplevde händelsen.

Jag tycker om den personliga prägeln i hur boken är skriven. Stora viktiga händelser blandas med korta biografier om viktiga personer, personliga berättelser, hjälp med stora händelser i läsarens eget liv såsom hur en går tillväga för att byta namn eller komma ut till sina närstående och med fakta om till exempel vad olika flaggor står för eller vad olika benämningar på personer innebär.

Dessutom är boken helt fantastiskt illustrerad av Adrian Malmgren.

Linda Hellberg, bibliotekarie
Katrineholms bibliotek

Förlagets beskrivning