Camillas tips

Handlar om Lollo och Anna som tillbringar sin sommar i Skärgården.

Dom blir kära i varandra. Dom kommer från olika uppväxter rik och fattig som ställer till det lite men dom dras ändå till varandra.

Man får följa dom i vartannat kapitel där dom berättar sina upplevelser.

En väldigt fin och vacker kärlekshistoria skildras dom emellan och miljön är så mysig och somrig.

Men hur ska man våga berätta för sina föräldrar och sina vänner att man är kär i en tjej. Och om man själv inte är säker på vem man vill vara.

Vill du ha en lättläst feelgood sommarberättelse så läs denna😊

Camilla Muhrén, Skellefteå bibliotek

Toves tips

Två tonårstjejer , Lollo och Anna, spenderar sommaren på samma ö i Stockholms skärgård. Båda tjejerna är från Stockholm och har sommarställe på ön, men det är det enda som de verkar ha gemensamt. I övrigt är de varandras motsatser, i alla fall ytligt sett. Anna bor i en förort med sin pappa som är sjukskriven och dricker lite för mycket ibland. Lollo bor med sina rika föräldrar inne i stan. Anna och hennes pappa har en fallfärdig stuga medan Lollos föräldrar har betalat många miljoner för sitt sommarhus. 

Trots sina olikheter dras Anna och Lollo till varandra. Det börjar med att Lollo hjälper Anna att lägga nät en kväll, sedan börjar de träffas mer och mer. Det visar sig att de gillar varandras humor och kan prata med varandra om saker som de inte kan prata med någon annan om. Det visar sig att de har mycket mer gemensamt än vad någon skulle kunna tro. De träffas i smyg då de oroar sig för vad folk skulle säga om de visste att de blivit vänner och dessutom blivit kära i varandra. Det är väldigt fint beskrivet hur det kan vara att bli kär för första gången, hela pirret och alla känslor. Berättarperspektivet växlar mellan Anna och Lollo så man får insikt i bådas liv. De hinder och funderingar de har berör nog de flesta ungdomar och särskilt hbtq-ungdomar. 

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

Piratförlagets beskrivning