Porträtt på fyra personer. Gestalter från filmen The Handmaiden

Biblioteken i Skellefteå kommun erbjuder ett antal e-tjänster för sina låntagare och en av dessa är filmtjänsten Viddla, där låntagaren kan låna film gratis med sitt lånekort. Jag valde att se filmen Handmaiden, regisserad av den koreanske filmregissören Park Chan-wook.

Filmen utspelar sig i Sydkorea på 30-talet, mitt under Japans ockupation av landet. En ung kvinna, Sook-Hee, blir anställd som tjänsteflicka hos den rika, lika unga, arvtagerskan Lady Hideko. Vad Lady Hideko inte vet är att Sook-Hee är i maskopi med en partner som utger sig för att vara greve Fujiwara, Lady Hideko teckningslärare, och som egentligen är ute efter Hidekos pengar. Planen är att Sook-Hee ska få Hideko att bli kär i Fujiwara, som sedan ska gifta sig med henne och i slutändan få henne inspärrad på mentalsjukhus.

Men något oväntat sker – Sook-Hee och Lady Hideko börjar utveckla känslor för varandra och Sook-Hee börjar tveka. Ska hon verkligen fullfölja bedrägeriet? Lady Hidekos stora herrgård utgör en vacker, men också ganska skrämmande, fond till den här spännande historien som är allt annat än förutsägbar. Det är mycket som händer och jag förstår att Lady Hideko är en ganska komplicerad karaktär. Hon bor hos sin rätt otäcke ingifte farbror, och ryktet säger att han vill gifta sig med henne för arvets skull. Vi får glimtar av hennes förflutna och scener där Lady Hideko läser pornografiska berättelser för en manlig publik i herrgården och det dröjer länge innan vi pusslar ihop hela historien.

Vem är det egentligen som talar sanning? Vem är det som bedrar vem? Det blir fler än en twist, vi får se filmen från mer än en synvinkel – och slutet går verkligen inte att förutsäga. Kärnan är ändå Sook-Hee och Lady Hidekos spirande passion för varandra, och hur de måste kämpa mot männen som vill äga dem. Jag rekommenderar starkt den här vackra, spännande, lite otäcka och oförutsägbara filmberättelsen. En intressant notering är att filmen är inspirerad av den brittiske författaren Sarah Waters roman Ficktjuven (Fingersmith) som i sin tur utspelar sig i London på 1800-talet.

Ida Strömbro, bibliotekarie
Skellefteå kommun

Presentation på IMDB