Krig, tidsresor, kärlek och böcker

Det är nutid, och Emmett samlar på och säljer böcker. Plötsligt trillar han över ett brev skrivet av en Tom till en Ben. Han börjar eftersöka personerna, och snart dyker de upp på ett foto taget i Kina 1915, och på film från Bosnien 1995. Emmett följer spåren, som löper genom bokaffärer och antikvariat över hela världen.

Det är tidigt 1940-tal, och Tom och Ben har värvats till ett topphemligt projekt inom det brittiska försvaret; de ska försöka ta fram teknik för att gömma brittiska flygplan från tysk radar. Samtidigt spirar en kärlek mellan dem, en kärlek stark nog att övervinna också tiden.

Ian McDonald är kanske mest känd som en av våra största och mest inflytelserika nu levande science- fiction-författare. Inte sällan utforskar han tunga teman som kolonialism och imperialism i flera tjocka böcker långa bokserier. För en av dessa böcker, Luna: New moon, vann han Gaylactic spectrum award för dess positiva skildring av HBTQ-frågor.

Time was är i jämförelse en förhållandevis liten berättelse på inte ens 150 sidor, men i den lyckas McDonald berätta en himlastormande kärlekssaga, ge en meditation över åldrande, och klämma in en sorgsen reflektion över vårt förhållande till böcker. Framför allt är den mästerligt skriven, målad med så fin pensel, att man inte riktigt vill lämna det melankoliskt regndränkta engelska landskapet.

Emil Enbuska, bibliotekarie,
Mariehemsbiblioteket Umeå.

Förlagets presentation