Precis när jag är på väg att kliva ut ur boden får jag syn på ett fotografi. Ett som står i en träram på samma hylla som dragen, fast lite längre bort. Mannen på bilden har mustasch. När jag kisar känner jag igen honom. Det är samma man som på fotografiet i badrummet. Han med ljust hår. Han har en blick som på något sätt växer ända ut till ramens kanter. Som stirrar genom papperet. Möter min.

Lukas ska spendera sommaren tillsammans med sin pojkvän Sam i en gammal fiskestuga i Dalsland. Sam har ordnat ett sommarjobb vid ett museum och är borta mycket under dagarna vilket är svårt för Lukas som haft en tuff uppväxt och är ovan vid att vara ensam och ute på landsbygden. Det börjar hända mystiska saker som endast Lukas lägger märke till, bland annat lyser det ute på sjön på nätterna och skivspelaren startar av sig själv. Lukas hittar även en gammal dagbok skriven av stugans tidigare ägare som han börjar läsa i. Ju mer man får veta om stugans historia desto mer börjar man ana att allt hör ihop på något vis.

Jag tycker att historien är en väl berättad och ganska spännande spökhistoria även om den tar slut lite fort jämfört med hur stämningen sakta byggs upp i början. Jag gillade de båda huvudpersonerna och tycker att deras relation skildras på ett fint och trovärdigt sätt, de är inte alltid överens men finns där för varandra. Jag tyckte det var kul att det i berättelsen aldrig görs någon stor grej av att huvudpersonerna är ett samkönat par, utan de framställs lika naturligt som vilket par som helst och de bemöts med respekt av personerna de möter.

Samuel Lindberg, Norsjö bibliotek

Förlagets recension